دانشگاه تربت حیدریه
۱۴۰۳ يکشنبه ۲ دي
1402/06/23
شماره 40 نشریه زراعت و فناوری زعفران
مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
ارزیابی روند بلندمدت عملکرد و ثبات عملکرد زعفران(Crocus sativus L.) در استان خراسان رضوی

حسین صحابی؛ فاطمه معلم بنهنگی؛ علی باقری

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1402، صفحه 119-135

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.393255.1485

چکیده
پایش شاخص‌های عملکرد همچون ارزیابی روند و ثبات عملکرد، می‌تواند راه‌گشای سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های آینده به منظور حفظ و ارتقای عملکرد محصولات کشاورزی مهم در سیستم‌های زراعی ایران باشد. این پژوهش با هدف بررسی و تعیین میزان ثبات عملکرد زعفران در برخی شهرستان­های استان خراسان رضوی در سال 1401-1400 در دانشگاه تربت حیدریه اجرا ... بیشتر

مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
بررسی تاریخی و اثر درازمدت عوامل اقلیمی بر تولید زعفران در استان خراسان رضوی

الهام عزیزی؛ شهین فارابی

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1402، صفحه 137-161

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.384206.1480

چکیده
زعفران (Crocus sativus) با قدمتی دیرینه از دوره باستان تا دوره معاصر برای ایرانیان، کاربرد خوراکی و دارویی داشته است و عوامل متعددی بر میزان تولید آن در استان­های مختلف تأثیر گذار بوده است. به منظور بررسی روند سطح زیر کشت، تولید و عملکرد کلاله زعفران و همچنین اثر پارامترهای اقلیمی نظیر ارتفاع از سطح دریا، میانگین دما و میانگین بارش بر کشت ... بیشتر

مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
ارزیابی عملکرد روش‌های مدل‌سازی گروهی در شبیه‌سازی نیاز آبی زعفران

احمد جعفرزاده؛ عباس خاشعی سیوکی؛ علی شهیدی

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1402، صفحه 163-182

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.394323.1486

چکیده
مدل‌سازی گروهی به‌عنوان یک مقوله نوظهور در بسیاری از رشته‌های مهندسی به‌خصوص زمینه‌های مختلف مهندسی آب در حال گسترش است. تخمین دقیق نیاز آبی زعفران به عنوان محصول راهبردی شرق کشور یکی از مهم‌ترین اقدامات تأثیرگذار در برنامه‌ریزی منابع آب منطقه خواهد بود. از این‌رو، این پژوهش اقدام به بررسی عملکرد مدل‌سازی گروهی در بهبود مدل‌سازی ... بیشتر

مقاله علمی پژوهشی زیست فناوری، ژنتیک و اصلاح نباتات
بررسی آپوکاروتنوئیدها و ساختار ژن‌های مرتبط با سنتز آن‌ها در گونه‌های زعفران زراعی و وحشی با بهره‌گیری از HPLC و ابزار بیوانفورماتیک

مهدی حسنلو؛ محمدرضا عظیمی مقدم؛ سید علیرضا سلامی؛ احسان محسنی فرد

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1402، صفحه 183-197

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.403233.1491

چکیده
زعفران زراعی (Crocus sativus L.) به‌واسطه وجود سه متابولیت کروسین، پیکروکروسین و سافرانال دارای ارزش اقتصادی بالایی است. دست­یابی به متابولیت­های مذکور به ویژه کروسین، در منابعی ‌غیر از زعفران زراعی رویکردی است که با وجود گونه‌های وحشی بومی در ایران اهمیت بسیاری دارد. در تحقیق حاضر کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) به‌عنوان ابزار ... بیشتر

مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
مطالعه سمیت تدخینی چند اسانس‌ گیاهی بر کنه‌ی بنه زعفران Rhizoglyphus robini Claparède (Acari: Acaridae) در شرایط آزمایشگاهی

محمد ناطق گلستان؛ آرش هنرمند

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1402، صفحه 199-208

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.391164.1484

چکیده
زعفران یا طلای سرخ یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی است که پتانسیل صادرات غیرنفتی بسیار بالایی برای کشور دارد. با توجه به ممنوعیت استفاده از سموم شیمیایی مصنوعی علیه آفات زعفران و روند رو به رشد کاشت این محصول در کشور و همچنین اهمیت تولید بذر گواهی شده محصولات کشاورزی، یافتن راه‌های کنترل غیر‌شیمیایی آفت و تولید پیاز سالم زعفران، ... بیشتر

مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
بررسی آثار تغییرات اقلیم بر رانت زمین‌های کشاورزی زعفران در استان خراسان رضوی

اعظم رضایی؛ مرتضی یعقوبی

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1402، صفحه 209-224

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.400066.1489

چکیده
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات تغییرات اقلیم بر رانت زمین‌های کشاورزی زعفران در استان خراسان رضوی انجام شد. بر این اساس آمار و اطلاعات مورد نیاز از سازمان هواشناسی کل کشور و جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی در دوره زمانی 99-1390 جمع­آوری شد. به منظور تحقق اهداف تحقیق، از روش ریکاردین و تکنیک داده­های تلفیقی استفاده شد. در نهایت ارزش حال ... بیشتر

تعداد بازدید:
995
Powered by DorsaPortal