دسترسی سریع
صفحه اصلی
رسیدگی به شکایات
پیشنهادات
ارتباط با دانشگاه
Fa
En
۱۴۰۳ شنبه ۱ دي
Saturday, December 21, 2024
سال جهش تولید با مشارکت مردم
*
دوباره تلاش کنید
!!!b1!!!
!!!b1!!!
حوزه ریاست
رئیس پژوهشکده
شورای پژوهشکده
امور اداری و مالی
تفاهم نامه ها و قراردادها
درباره پژوهشکده
پژوهشکده در یک نگاه
ساختار پژوهشکده
کتابچه پژوهشکده
پژوهش و فناوری
معرفی کارشناس پژوهشی
اولویت های پژوهشی
اولویتهای کلان پژوهشکده
اولویتهای پژوهشی
طرح های پژوهشی
در دست اجرا
خاتمه یافته
مصوبات شورای پژوهشکده
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1401
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1403
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1402
گروه های پژوهشی
آیین نامه ها و کاربرگ ها
تفاهم نامه ها و قرارداد ها
همایش و رویداد ها
آموزش و ترویج
معرفی کارشناس
مقالات آموزشی-ترویجی و کتابخانه
کارگاه های آموزشی و ترویجی
دوره های آتی
دوره های برگزار شده
کاربرگ ها و فرم ها
بانک جامع اطلاعات
مقالات
کتاب، پایان نامه و گزارش طرح های پژوهشی
اختراع و اکتشاف
معرفی پژوهشگران شاخص
آزمایشگاه ها
آزمایشگاه فیزیک و شیمی زعفران
آزمایشگاه میکروبی آکرودیته زعفران
آزمایشگاه آب، خاک و گیاه
کلینیک گیاهپزشکی
سامانه ها
سامانه طرح های پژوهشی (قدیم)
سامانه طرح های پژوهشی (جدید)
سامانه پرداخت الکترونیک
ارتباط با ما
بازگشت به صفحه اصلی پرتال
زیرسایت معاونت آموزشی و پژوهشی
زیرسایت معاونت مالی و اداری
زیر سایت معاونت دانشجویی و فرهنگی
نقشه سایت
The free radical scavenging and the lipid peroxidation inhibition of crocin isolated from Kashmiri saffron (Crocus sativus) occurring in northern part of India
Bakshi Hamid
International Journal of PharmTech Research - 2009
Background: Kashmiri saffron is considered as a panacea for several disease conditions. The cellular damage caused by reactive oxygen species (ROS) has been implicated in several diseases and hence antioxidants have significant importance in disease management. This study elucidates the free radical scavenging and lipid peroxidation inhibition of crocin from Crocus sativus. Methods: Free radical scavenging and lipid peroxidation were evaluated by DPPH (1, 1- diphenyl 2- picryl hydrazyl) assay, FRAP (Ferric reducing antioxidant power) assay, Fe 2+ascorbate induced lipid peroxidation and hydroxyl radical scavenging. Results: The total crocin isolated from the Crocus sativus showed potent DPPH radical scavenging capacity. 0.1% of the total crocin showed 29.36% DPPH radical scavenging activity and, 0.5% showed 44.52% where as 1.0% showed 50.07% DPPH radical scavenging activity equivalent to 0.019% of trolox . The crocin at a concentration of 0.1% showed ferric reducing ability equivalent to 0.058% of trolox, for 1.0% ferric reducing ability was equivalent to 0.356% of trolox. The IC 50 value of crocin in inhibiting lipid peroxidation was 179 ± 6.7 where as the IC50 value of crocin for hydroxyl radical scavenging was 227 ± 3.8. It was considered statically significant (P<0.05). Conclusion: Our preclinical studies demonstrate that crocin is effective in inhibiting free radical formation and also to scavenge the free radicals. Our data also suggest that the lipid peroxidation inhibiting effects of crocin induced by Fe 2+ ascorbate system and shows potential for treatment/or prevention.
نویسنده:
تعداد بازدید:
526
تاریخ:
1399/11/06
Powered by
Dorsa
Portal