دسترسی سریع
صفحه اصلی
رسیدگی به شکایات
پیشنهادات
ارتباط با دانشگاه
Fa
En
۱۴۰۴ سه شنبه ۱۰ اردیبهشت
Tuesday, April ۲۹, ۲۰۲۵
سال سرمایهگذاری برای تولید
*
دوباره تلاش کنید
Please enter a value with valid length
!!!b۱!!!
!!!b۱!!!
حوزه ریاست
رئیس پژوهشکده
شورای پژوهشکده
امور اداری و مالی
تفاهم نامه ها و قراردادها
درباره پژوهشکده
پژوهشکده در یک نگاه
ساختار پژوهشکده
کتابچه پژوهشکده
پژوهش و فناوری
معرفی کارشناس پژوهشی
اولویت های پژوهشی
اولویتهای کلان پژوهشکده
اولویتهای پژوهشی
طرح های پژوهشی
در دست اجرا
خاتمه یافته
مصوبات شورای پژوهشکده
مصوبات شورای پژوهشکده در سال ۱۴۰۱
مصوبات شورای پژوهشکده در سال ۱۴۰۳
مصوبات شورای پژوهشکده در سال ۱۴۰۴
مصوبات شورای پژوهشکده در سال ۱۴۰۲
گروه های پژوهشی
آیین نامه ها و کاربرگ ها
تفاهم نامه ها و قرارداد ها
همایش و رویداد ها
آموزش و ترویج
معرفی کارشناس
مقالات آموزشی-ترویجی و کتابخانه
کارگاه های آموزشی و ترویجی
دوره های آتی
دوره های برگزار شده
کاربرگ ها و فرم ها
بانک جامع اطلاعات
مقالات
کتاب، پایان نامه و گزارش طرح های پژوهشی
اختراع و اکتشاف
معرفی پژوهشگران شاخص
آزمایشگاه ها
آزمایشگاه فیزیک و شیمی زعفران
آزمایشگاه میکروبی آکرودیته زعفران
آزمایشگاه آب، خاک و گیاه
کلینیک گیاهپزشکی
سامانه ها
سامانه طرح های پژوهشی (قدیم)
سامانه طرح های پژوهشی (جدید)
سامانه پرداخت الکترونیک
ارتباط با ما
بازگشت به صفحه اصلی پرتال
زیرسایت معاونت آموزشی و پژوهشی
زیرسایت معاونت مالی و اداری
زیر سایت معاونت دانشجویی و فرهنگی
نقشه سایت
The effect of saffron (Crocus sativus L.) hydroalcoholic extract on metabolic control in type ۲ diabetes mellitus: A triple-blinded randomized clinical trial
Abolghassem Djazayeri
Journal of Research in Medical Sciences - ۲۰۱۸
"BACKGROUND:
Metabolic control is a major concern in preventing diabetic complications. Saffron as a natural source of antioxidants could play a role in alleviating diabetes insults. The aim of this study was to investigate effect of saffron hydroalcoholic extract on metabolic control in type ۲ diabetes (T۲D) mellitus.
MATERIALS AND METHODS:
This randomized triple blind study was included ۵۴ T۲D patients which randomly received either saffron (Group ۱) or placebo (Group ۲) twice daily other than routine antidiabetic treatments for ۸ weeks. Serum concentration of fasting blood sugar (FBS), ۲-h plasma glucose, hemoglobin A۱c (HbA۱c), total cholesterol, triglyceride (TG), low-density lipoprotein, and high-density lipoprotein were measured as the markers of metabolic control. Anthropometric measures and blood pressure were also measured at the baseline, every ۲ weeks during the intervention and the end of the study. Data analyzed using repeated measure analysis of variance test.
RESULTS:
The baseline metabolic parameters were the same in two group (P > ۰.۰۱). FBS serum level significantly decreased within ۸ weeks in the saffron group (۱۲۸.۸۴ ± ۳۱.۸۶) as compared to the placebo (۱۵۳.۷۶ ± ۴۱.۲۳), (P < ۰.۰۰۱). There was no statistical difference in other metabolic parameters such as serum lipids, blood pressure, and HbA۱c (P > ۰.۰۱).
CONCLUSION:
Saffron hydroalcoholic extract may improve blood glucose control by reducing FBS in T۲D patients. However, saffron extract has no significant effect on other aspects of diabetic control in diabetic patients."
نویسنده:
تعداد بازدید:
۶۲۳
تاریخ:
۱۳۹۹/۱۱/۰۶
Powered by
Dorsa
Portal