دسترسی سریع
صفحه اصلی
رسیدگی به شکایات
پیشنهادات
ارتباط با دانشگاه
Fa
En
۱۴۰۳ دوشنبه ۱۰ دي
Monday, December 30, 2024
سال جهش تولید با مشارکت مردم
*
دوباره تلاش کنید
!!!b1!!!
!!!b1!!!
حوزه ریاست
رئیس پژوهشکده
شورای پژوهشکده
امور اداری و مالی
تفاهم نامه ها و قراردادها
درباره پژوهشکده
پژوهشکده در یک نگاه
ساختار پژوهشکده
کتابچه پژوهشکده
پژوهش و فناوری
معرفی کارشناس پژوهشی
اولویت های پژوهشی
اولویتهای کلان پژوهشکده
اولویتهای پژوهشی
طرح های پژوهشی
در دست اجرا
خاتمه یافته
مصوبات شورای پژوهشکده
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1401
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1403
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1402
گروه های پژوهشی
آیین نامه ها و کاربرگ ها
تفاهم نامه ها و قرارداد ها
همایش و رویداد ها
آموزش و ترویج
معرفی کارشناس
مقالات آموزشی-ترویجی و کتابخانه
کارگاه های آموزشی و ترویجی
دوره های آتی
دوره های برگزار شده
کاربرگ ها و فرم ها
بانک جامع اطلاعات
مقالات
کتاب، پایان نامه و گزارش طرح های پژوهشی
اختراع و اکتشاف
معرفی پژوهشگران شاخص
آزمایشگاه ها
آزمایشگاه فیزیک و شیمی زعفران
آزمایشگاه میکروبی آکرودیته زعفران
آزمایشگاه آب، خاک و گیاه
کلینیک گیاهپزشکی
سامانه ها
سامانه طرح های پژوهشی (قدیم)
سامانه طرح های پژوهشی (جدید)
سامانه پرداخت الکترونیک
ارتباط با ما
بازگشت به صفحه اصلی پرتال
زیرسایت معاونت آموزشی و پژوهشی
زیرسایت معاونت مالی و اداری
زیر سایت معاونت دانشجویی و فرهنگی
نقشه سایت
Interaction of Saffron Carotenoids as Anticancer Compounds with ctDNA, Oligo (dG.dC)15, and Oligo (dA.dT)15
S. Zahra Bathaie
DNA and cell biology - 2007
Crocin and crocetin are two important natural saffron carotenoids, which, along with dimethylcrocetin (DMC) as a semi-synthetic product, are responsible for its color. Many biological properties of saffron have been reported, among which the anticancer property is the most important. Some anticancer drugs have direct interaction with DNA, and thus the present study attempted to investigate the interaction of three major saffron carotenoids—crocin, crocetin, and DMC—with calf thymus DNA (ctDNA) and oligonucleotides. The spectrophotometric data showed some changes in ctDNA absorption spectra due to the formation of complex with saffron extract and each of these three components. Also, all the three components caused the quenching of the fluorescence emission of ctDNA–ethidium bromide complex. The Scatchard analysis of these data indicated a noncompetitive manner for quenching, which is accompanied by the outside groove-binding pattern. The circular dichroism (CD) spectra also indicated the nonintercalative binding and induction of the conformational changes, and B to C transition in ctDNA structure and then unstacking of ctDNA bases at higher concentrations of the carotenoids. The CD spectra of G.C and A.T oligonucleotides after addition of these carotenoids indicated the transition from B- to C-DNA, which is very similar to the ctDNA spectral changes. The ΔG(H2O), the best parameter for the estimation of macromolecule stability, was determined for ctDNA denaturation using dodecyl trimethylammonium bromide in the absence and presence of crocin, crocetin, or DMC. Our results showed a decrease in the ΔG(H2O), indicating the ctDNA destabilization due to its interaction with the mentioned ligands. In conclusion, the results show that saffron and its carotenoids interact with DNA and induce some conformational changes in it. Of these carotenoids, the order of potential of interaction with DNA is crocetin > DMC >> crocin.
نویسنده:
تعداد بازدید:
484
تاریخ:
1399/11/06
Powered by
Dorsa
Portal